Dr Ewa Dąbrowska vegetable-fruit diet

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej​

Dieta dr Dąbrowskiej to niskoenergetyczna propozycja kuracji oczyszczającej, której celem jest pozbycie się z organizmu zalegających toksyn i zbędnych substancji. Post korzystnie wpływa na system odpornościowy, skłania bowiem organizm do samoregeneracji i odbudowy prawidłowych funkcji. Niedostateczne odżywianie zewnętrzne uruchamia zastępcze odżywianie wewnętrzne – endogenne. W pierwszej kolejności zużyte zostają złogi, nadmiary, komórki zwyrodniałe, dzięki czemu organizm odmładza się i oczyszcza, zaś choroby znikają. Ponadto spożywanie warzyw i owoców, dostarcza cennych witamin, minerałów oraz aktywnych bioskładników.

Dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej to tak naprawdę post leczniczy, która ma oczyścić i wzmocnić prawidłowe działanie organizmu. Po zakończeniu kuracji odtruwającej należy przejść na zdrową dietę, opartą na warzywach, owocach, ziarnach i roślinach strączkowych.

Zdaniem dr Ewy Dąbrowskiej można przywrócić organizmowi jego zdolności do samoleczenia, jeśli go dokładnie oczyścimy. Efektem ubocznym postu jest utrata wagi, bowiem wraz z nagromadzonymi złogami można pozbyć się też nadmiaru tkanki tłuszczowej. Warzywa i owoce to produkty bogate w naturalne przeciwutleniacze. Wspomagają one procesy naprawcze oraz działają oczyszczająco, uzdrawiająco i odmładzająco na wszystkie komórki naszego organizmu. Dieta dr Ewy Dąbrowskiej zalicza się do niskokalorycznych, a badania naukowe dowodzą, że obniżenie energetyczności posiłków to skuteczna metoda wydłużania życia, zapobiegania nowotworom i innym groźnym chorobom.

Głodówka ma uruchomić  wewnętrzne odżywianie, tzw. endogenne, przez odstawienie pokarmów budulcowych i wysokoenergetycznych – białka, tłuszczów, węglowodanów szybko wchłanialnych. Dzięki temu organizm pozbywa się bezwartościowych złogów, zdegenerowanych tkanek, bo wykorzystuje je jako źródło energii. I tak najpierw zaczyna trawić nadmiar tkanki tłuszczowej oraz zbędne komórki: schorowane, zniszczone, zmutowane i takie, w których skumulowane są toksyny i metale ciężkie. W ten sposób pozbywamy się wszystkiego, co zakłóca prawidłowe funkcjonowanie organizmu, i zaczynają działać naturalne mechanizmy samoleczenia. Zdaniem dr Dąbrowskiej, w wyniku diety bogatej w przetworzone i pełne chemii produkty jelita stają się nieszczelne i przepuszczają cząsteczki trawionego jedzenia, „zatykając” system immunologiczny, który przestaje rozpoznawać zagrożenia, zwłaszcza te rozwijające się latami: miażdżycę, nowotwory, zwyrodnienia stawów.

Pierwszy etap diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej może trwać, w zależności od potrzeb, od kilku dni do kilku tygodni (zwykle 10-40 dni), je się do 800 kcal dziennie. Zasady postu są proste, a wszystkie produkty naturalne.

W trakcie oczyszczającego postu można jeść tylko niskoskrobiowe warzywa, w przeważającej formie surowej choć również w części gotowanej,  z gatunków:

·         warzywa kapustne : jarmuż, kapusta głowiasta biała i czerwona, włoska, pekińska, chińska, kalafior, brokuł, kalarepka, brukselka, rzodkiewka, biała rzodkiew

·         korzeniowe: marchew, burak surowy, rzepa, brukiew, seler, pietruszka, chrzan

·         cebulowe: cebula i por, czosnek  

·         psiankowate: pomidor, papryka, bakłażan

·         dyniowate: cukinia, kabaczek, dynia, ogórek surowy i kiszony

·         warzywa zielonolistne: sałata, roszponka, rukola, cykoria, szpinak, szczaw, seler naciowy, natka pietruszki, szczypior, botwinka, pokrzywa, koper, bazylia i inne zioła przyprawowe, oraz sok    z   zielonych pędów zbóż tj.: jęczmienia, pszenicy, owsa, żyta, orkiszu, bez obawy o gluten, którego w pędach już nie ma

·         kiełki z drobnych nasion z: lucerny, brokułu, rzodkiewki, rzeżuchy, buraka, jarmużu.

·         pędy: szparagi , rabarbar  

Do diety włączamy niskocukrowe owoce:

  • jabłka
  • owoce sezonowe: truskawki ,czarne jagody, czarna i czerwona porzeczka , agrest , jeżyny, czereśnie, śliwki , maliny, wiśnie , morele
  • grejpfruty, pomarańcza,cytryny
  • granat

 

Warzywa najlepiej jeść na surowo w formie surówek i sałatek. Można je także gotować i jeść w postaci zupy, leczo, bigosu, ale bez dodatku tłuszczu, śmietany czy jogurtu.  Doskonałe w diecie sa warzywa kiszone i soki z nich  ze względu na bakterie probiotyczne. W trakcie kuracji oczyszczającej należy pić 2-3 litry płynów: wodę , soki i koktajle warzywne, warzywno-owocowe oraz herbaty ziołowe i owocowe.

Gallery

Zapisz się na newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close