regionalne i światowe smaki

Restauracja ALCHEMIA

Nasza restauracja, ALCHEMIA, znajduje się na parterze i jest dostępna również dla Gości spoza hotelu.

Restauracja może jednocześnie przyjąć 65 osób i zaprasza codziennie wszystkich spragnionych doznań kulinarnych. Śniadania podajemy w godzinach 8.00 - 10.00, również dla Gości spoza hotelu. Restauracja a'la carte czynna jest od niedzieli do czwartku od 13.00. do 20.00, a w piątek i sobotę do 21.00. Zawsze świeże, sezonowe i lokalne produkty przemieniamy tu w proste, ale wykwintne i smakowite potrawy. Pierwszym szefem kuchni Alhambry, od jej otwarcia do marca 2016, był Patryk Dziamski uczestnik 4. edycji programu Top Chef. Szefowie kuchni to wędrowcy - kolejnym był Krzysztof Nawrocki, zdobywca drugiego miejsca w Kulinarnym Pucharze Polski 2012, jego zasadą było: pracować na najwyższej jakości produktach oraz dbać o ich sezonowe wykorzystywanie. Wraz z nim gotował dla Państwa Łukasz Ressel, który dwa lata spędził w Łódzkim Hiltonie, a przez ponad półtora roku serwował dania w luksusowej restauracji Concordia Taste w Poznaniu.

 

Teraz dla Państwa szefuje w ALCHEMII Dariusz Sobieraj, pasjonat fotografii, gotowania oraz górskich wypraw. Nie ma sobie równych jeśli chodzi o tempo pracy i wyobraźnię kulinarną. Uzupełnia to poczuciem humoru i stale widocznym na twarzy uśmiechem.

Początki kulinarnych doświadczeń zawdzięcza swojej Babci: „Sięgam pamięcią do dnia, gdy za sprawą mojej Babci, po domu rozchodził się zapach wypiekanego chleba. Często, gdy zamykam oczy, widzę ją jak odciska twaróg przez gazę. Połączenie tych dwóch smaków - domowego chleba z twarogiem, doprowadziło do eksplozji moich kubków smakowych, tym samym zmotywowało do tego, by dać światu to, co sam dostałem od niej.”

Swoją pierwszą bluzę kucharską założył w hotelu Trawiński, usytuowanym niegdyś w zaciszu poznańskiego parku Cytadela. Ogromnym doświadczeniem była dla niego praca w restauracji Matii Sushi, która dzięki zaangażowaniu całego zespołu zasłużyła sobie na miejsce w kulinarnym przewodniku Gault & Millau.

Ważną postacią kilkuosobowego zespołu jest Adrian Dąbkowski , prawdziwy Ślązak z twardym charakterem i doskonałym wyczuciem smaku.

Darek wraz z zespołem, chcą przyczynić się do tego, by na Państwa twarzach zagościł uśmiech. Jego kuchnia współpracuje z regionalnymi dostawcami ryb, miodów, mięs oraz warzyw i owoców.  Zależy nam na każdym uśmiechu, a w szczególności najmłodszych, bowiem to dzieci są naszymi najmilszymi degustatorami.

Galeria

Zapisz się na newsletter

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij