Blog details

Alhambra**** jedyny w Polsce hotel z dietą keto

Na pewno wielu z Państwa słyszało o diecie ketogenicznej. Pierwsze skojarzenie to: mięso, sery, boczek, ogólnie - musi być tłusta. Rzeczywiście jest to dieta bogata w tłuszcz, ale czy musi tak wyglądać? I czy można stracić 10 kg na tydzień jedząc bez ograniczeń kalorycznych?

[17/03/2023]

Dieta ketogeniczna to sposób żywienia się z niską zawartością węglowodanów i wysoką zawartością tłuszczu, co powoduje spalanie tłuszczu jako źródła energii zamiast węglowodanów. W wyniku tego procesu powstają ketony, produkt uboczny rozpadu tłuszczu, a organizm wchodzi w stan ketozy. W ten sposób, nie ma potrzeby używania glukozy jako głównego paliwa, a tłuszcz staje się naszym głównym źródłem energii. Nasze ciało posiada wystarczającą ilość tłuszczu i jest on bardzo wydajny jako paliwo.

Źródła różnie podają założenia tej diety, przeważnie od 70%, a nawet do 90% kalorii dziennego zapotrzebowania energetycznego powinny pokrywać tłuszcze. Węglowodany to przeważnie 2% energii, białko 9-10%. Dieta ta znalazła swe zastosowanie w chorobie Alzheimera, Parkinsona czy padaczce lekoopornej.

Jak rozpocząć dietę keto? W pierwszej kolejności musimy przejść keto adaptacje, czyli przechodzimy na inne źródło pozyskiwania przez organizm energii w postaci tłuszczu. Proponuje zastosować wtedy proporcje: 70% tłuszczu, 20% białka i 10% węglowodanów, z czasem możemy stopniowo zmniejszać ilość węglowodanów. Dla naszego organizmu może być to duży szok. Objawia się to osłabieniem organizmu, może się pojawić tzw. keto grypa. Na keto adaptacji może pojawić się dość imponujący spadek masy ciała (nawet do 10kg w ciągu miesiąca), tracimy wtedy glikogen i wodę (świetnie możemy to zaobserwować już przy tygodniowych pobytach w Alhambrze - wykonujemy wtedy analizę składu ciała przy przyjeździe oraz tuż przed wyjazdem), normą stają się częste wizyty w toalecie. Zakończenie keto adaptacji może zwiastować nagły przypływ energii, uczucie sytości po posiłku - organizm wszedł w stan ketozy. Czy rzeczywiście tak jest, możemy sprawdzić przy pomocy pasków ketonowych, które testują poziom ketonów w moczu.

Często spotykam się z błędnym stwierdzeniem pacjentów, że na keto, żeby schudnąć nie ograniczamy kalorii, jemy ile chcemy, ważne aby nie jeść węglowodanów, a na tłuszcze już nie trzeba tak zwracać uwagi. Otóż nie. Po etapie adaptacji musimy pamiętać o deficycie kalorycznym, tak jak na każdej diecie redukcyjnej. Jeśli będziemy jedli w myśl zasad diety ketogenicznej, ale ilość spożytych kalorii będzie odpowiadać naszemu dziennemu zapotrzebowaniu energetycznemu to utrzymamy masę ciała lub jeśli ilość kalorii będzie wyższa, możemy nawet ją zwiększyć. Posiłki na tej diecie rzeczywiście dają uczucie sytości i dla wielu osób na pewno będą atrakcyjne, ale musimy pamiętać, żeby zmniejszyć nasze całodzienne zapotrzebowanie energetyczne chociaż o 200-300 kcal oraz dodać aktywność fizyczną, a na pewno zauważymy efekt.

Większość osób decyduje się na tę dietę, bo można jeść boczek, golonkę itp.. Jednak należy pamiętać, że produkty te zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą powodować choroby układu krążenia, metaboliczne i nowotworowe. Pamiętajmy więc, aby więcej w naszym jadłospisie znalazło się tłuszczy roślinnych. 

Przygoda z keto na początku może wydawać się dużym wyzwaniem. Mamy do zaoferowania dwie wersje - wegetariańską lub klasyczną z mięsem, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Pobyt w Lądku-Zdroju to nie tylko dieta, ale również możliwość skorzystania z zabiegów uzdrowiskowych, otaczających nas gór oraz odpoczynek, odcięcie się od codziennych obowiązków, którego w dzisiejszych czasach wszyscy potrzebujemy. Pozwoli to na zmianę codziennych nawyków w sprzyjających warunkach, gdzie możemy się skupić na sobie i swoim zdrowiu. Dietą nie musicie się przejmować, my się tym zajmiemy!

W kolejnych wpisach możecie Państwo wypatrywać propozycji menu na diecie keto prosto z naszej hotelowej kuchni. Jesteście chętni na odtworzenie naszych przepisów?

~Sandra Brudnik - dietetyk hotelu Alhambra


Dietetyką oraz gotowaniem pasjonuje się od wielu lat, cały czas rozwijam się w tym kierunku. Ukończyłam studia z dietetyki klinicznej oraz uczestniczyłam i dalej uczestniczę w wielu szkoleniach. Od 2020 roku pełnię funkcję dietetyka w Hotelu Alhambra i pracuję z dietami, które dla Państwa przygotowujemy. Parę lat temu sceptycznie podchodziłam do diety Dr Dąbrowskiej, jednak przekonałam się na własnej skórze jakie ma działanie i pomagam naszym gościom podczas Postu Dr Dabrowskiej.


Sign up for the newsletter

This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close